null Saanko maatalouslomitusta, jos olen altistunut koronalle tai sairastunut koronatautiin?

Blogi – Kotieläimet ja maito

Saanko maatalouslomitusta, jos olen altistunut koronalle tai sairastunut koronatautiin?

13.1.2022

Koronapandemia on ollut riesanamme jo lähes kaksi vuotta. Maatalousyrittäjät tai maatalouslomittajat eivät ole tähän mennessä sairastaneet Covid 19 -tautia kovinkaan paljon, mutta tilanne on alkanut muuttua viime viikkojen aikana. Koronaviruksen omikron-muunnos on ollut juuri niin kyvykäs leviämään kuin siitä kerrotut ensimmäiset tiedot antoivat syytä olettaa.

MTK, Maaseudun Tulevaisuus -lehti ja Mela ovat kertoneet maatalousyrittäjän sosiaalieduista koronapandemian aikana. Kuitenkin on ymmärrettävää, etteivät ajan kuluessa kerrotut tiedot ole jääneet mieleen, kun tilanne ei ole itsellä ollut niin sanotusti päällä. Siksi on hyvä vähän kerrata.

Nyt on odotettavissa, että entistä useampi maatalousyrittäjä sairastuu. Lohdullista tilanteessa on, että useimpia meistä suojaa 2-3 rokotusta. Vaikka omikron-muunnos kykenee läpäisemään ainakin kahden rokotuksen tarjoaman suojan, niin se on aiheuttanut vähemmän sairaalahoidon tarvetta kuin aiempi delta-muunnos. Suojautumiseen on silti syytä. Tauti voi olla vakava tai hyvin pitkäkestoinen, eikä sitä tiedä etukäteen. Hoidot kehittyvät koko ajan, joten siltäkin kannalta taudin saamista on syytä pyrkiä vähintään lykkäämään.

Mutta ei sairastumista voi aina välttää. Lisäksi moni altistuu, vaikkei lopulta sairastuisi. Terveysviranomainen voi asettaa sairastuneen karanteeniin. Altistunut voi asettua omaehtoiseen karanteeniin, jotta ei vahingossa tartuttaisi muita, jos olisikin taudin kantaja.

Voinko saada lomitusta koronan vuoksi?

Vastaus kysymykseen ei ole aivan yksioikoinen. Ensimmäinen periaate on, että lomitus ylipäänsä on rajattu kotieläinyrittäjien käyttöön. Kasvinviljelijöiden oikeus lomituspalveluihin on ikävä kyllä poistunut lomituspalvelulaista jo vuosia sitten - syynä siihen on ollut muun muassa kilpailulainsäädäntö.

Lomitustakin on monenlaista. Tutuin lomituksen muoto on vuosilomalomitus, joka mahdollistaa vapautumisen erittäin sitovasta kotieläinten hoitotyöstä vuosiloman ajaksi. Oman sairauden tai alle 10-vuotiaan lapsen äkillisen sairastumisen varalta voi saada sijaisapua, joka on osittain maksullista. Näiden lisäksi on olemassa täysihintainen, maksullinen lomittaja-apu.

Lyhyesti sanottuna: koronan vuoksi voi saada sijaisapua, jos on työkyvytön. Työkyvyttömyys osoitetaan kirjallisella sairauslomatodistuksella. Mikäli yrittäjä ei ole työkyvytön, jää mahdollisuudeksi käyttää joko vuosilomapäiviä tai maksullista lomittaja-apua.

Pelkkä koronalle altistuminen tai karanteeni, oli se sitten pakollinen tai vapaaehtoinen, ei yksin oikeuta sijaisapuun. Työkyvyttömyys on tässä avainsana. MTK on esittänyt, että lomituslakia uudistettaessa myös koronakaranteeni kirjataan sijaisavun perusteeksi.

Tartuntatautipäiväraha ja Melan sairauspäiväraha

Mela on laatinut hyvän ohjeistuksen koronaviruksen aiheuttamia tilanteita varten. Tartuntatautipäivärahasta sanotaan näin: ”Voit saada Kelan maksamaa tartuntatautipäivärahaa, jos sairastut tai altistut ja kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri määrää sinut eristykseen tai karanteeniin. Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystäsi karanteenin tai eristyksen aikana. Voit hakea tartuntatautipäivärahaa myös silloin, jos alle 16-vuotias lapsesi on sairastunut tai määrätty karanteeniin.”

Myel-vakuutettuja maatalousyrittäjiä koskevasta Melan sairauspäivärahasta puolestaan kerrotaan seuraavasti: ”Tarvitsemme aina todistuksen työkyvyttömyydestä Mela-sairauspäivärahan maksua varten. Joillakin terveysasemilla myös terveyden- tai sairaanhoitajat saavat kirjoittaa lyhytaikaisia sairauslomatodistuksia. Jos sairastut, voit ottaa yhteyttä terveysasemaasi puhelimitse tai terveydenhuollon tarjoamalla verkkosovelluksella. Mela-sairauspäivärahaa varten riittää puhelimitse haettu, lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan antama kirjallinen sairauslomatodistus.”

Lisälukemista maatalousyrittäjän sosiaalietuuksista koronaviruspandemian aikana löytyy esimerkiksi näistä linkeistä:

Koronavirus ja Mela-turva
https://www.mela.fi/hyva-tietaa/koronavirus-ja-mela-turva/

Maaseudun Tulevaisuuden artikkeli koronakaranteeniin liittyen
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1333038


Kari Aikio
kirjoittaja on MTK Hämeen aluepäällikkö