null Parvelta tärähtää 1/22 -juttusarja alkaa: toimintaa ja taloutta

Blogi – Vastuullisuus

Parvelta tärähtää 1/22 -juttusarja alkaa: toimintaa ja taloutta

24.10.2022

Viimeisen kahden viikon aikana on yritetty tuntosarvet herkkänä valmistella tulevan vuoden toimintaa. Maankäyttöön ja yksityisen omistusoikeuteen liittyvä maakunnallisen edunvalvonnan tarve on kasvussa. Mihin pitäisi keskittyä? Mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla ensi vuonna? Mikä rooli meillä pitäisi olla kuluttajaviestinnässä? Järjestetäänkö avoimet maatilat -tapahtuma? Mitä uudella CAP27-kaudella on edessä? Onko julkiset hankinnat jo hallussa?

Meidän työssämme on tunnusomaista, ettei viikon eikä usein päivänkään alussa tiedä mitä eteen tulee. Valitettavan harvoin päälle kaatuviin ongelmiin ratkaisut löytyvät samantien. Ensin on otettava selvää mistä asiassa on yleisesti kyse ja tietääkö järjestössä joku jo jotain aiheesta. On lähetettävä sähköposteja, odotettava vastauksia, soitettava puheluita. Tehtävä ehkä kannanottoja, laadittava lausuntoja, ohjattava eteenpäin.

Sitten on niitä pitkäntähtäimen teemoja. Niitä valmistellaan ennakkoon, luodaan tilannekuvaa ja tuodaan esiin näkökantoja. Toissa viikolla järjestetyssä hämäläispäättäjien tapaamisessa oli kyse juuri tästä. Maataloudella menee huonosti. Taloushuolet ovat kasvussa. Nuoret ruuantuottajat avasivat omia tulevaisuuden näkymiään karulla tavalla kertomalla talouden haasteista sekä tukimaksatusten aikataulumuutoksista. Tilaisuus vaati useamman päivän ennakkovalmistelut. Jatko vaatii lisää työtä. Tapaaminen poiki mm. kutsun Lahden elinkeinoyhteistyöryhmään.

Menneisiin viikkoihin on mahtunut myös paljon Suomi-rataan liittyvää vaikuttamistyötä. Useita huolestuneiden maanomistajien yhteydenottoja, vaikutusten arviointia, mediayhteyksiä ja haastattelujen sopimisia.

Viikolla liiton johtokunta kokoontui vuosittaiseen strategiakokoukseensa. Samalla käytiin Apetit Oy:n vieraana Säkylässä. Kokouksessa puitiin toimintaa ja taloutta, liiton viestintäkäytäntöjä, valiokuntien työskentelyä, tilojen taloudellista tilannetta sekä Suomi-rataa. Myös MTK-liittojen välinen yhteistyö oli keskustelun alla.

Aika usein kuuluu ihmettelyä, että mitä ne siellä MTK:ssa oikein tekee? Jatkossa avaamme työmme sisältöä kertomalla siitä enemmän Parvelta tärähtää -juttusarjassa nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Toivomme palautetta, onko hyvä näin. Myös toiveita liiton edunvalvonnasta otetaan ilolla vastaan. Me haluamme tehdä työtä, jolla on merkitystä.

Vaikka ajat ovat ankeat, suupielet on pakko pitää ainakin hetkittäin ylöspäin. Yhteistyöllä ja yhdessä tehden vaikeatkin asiat ratkeavat helpommin.

Päivi Rönni
MTK Häme toiminnanjohtaja