Takaisin Parvelta tärähtää 2/22: Yhdistysrajat on tehty rikottaviksi

Blogi – Jäsenyys

Parvelta tärähtää 2/22: Yhdistysrajat on tehty rikottaviksi

14.11.2022

Suomessa on enimmillään ollut 603 kuntaa. Nyt tuo vuoden 1941 huippuluku on kutakuinkin puolittunut. MTK-yhdistyksen vastinpari on perinteisesti ollut kunta, joten yhdistysten lukumäärä on kuntien vähentyessä myös vähentynyt.

Onko vähempi siis parempi? Ehkä, ehkä ei. Keskiverto MTK:n jäsen ei katso asiaa järjestösilmälasien läpi. Hänelle on useimmiten lähes yksi lysti, missä yhdistyksen raja kulkee. Kunhan MTK toimii myös omalla alueella ja on riittävän läheinen ja tuttu. Lisäksi MTK:n pitää valvoa jäsenistön etuja maakunnassa, Helsingissä ja Brysselissä tietty.

Meihin ihmisiin on sisäänrakennettuna halu kuulua ryhmään. Ryhmään kuulumisesta on aina ollut etua, oli sitten kyse metsästämisestä kivikaudella tai hallinnon päätöksiin vaikuttamisesta 2020-luvulla. Usko tai älä, mutta parviäly on hämmästyttävän tehokas: Esimerkiksi herneiden määrä lasipurkissa arvioidaan keskimäärin lähes täysin oikein, jos arviointiin osallistuu hyvin suuri määrä ihmisiä. Yksittäiset arviot vaihtelevat paljonkin, mutta keskiarvo osuu kohdalleen. Samoin järjestössä yhteisesti valmistellut päätökset ovat hiottuja ja palvelevat laajaa joukkoa.

Välittömän hyödyn lisäksi yhdistykseen kuuluminen tuottaa iloa ja mielihyvää. ”Yhdistystoiminta on yhdessä tekemistä”, kuten eräs luottamushenkilömme asian ilmaisi. Parhaimmillaan jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.

Yhdistystoiminta tarvitsee tekijöitä. Onko tekijöitä joskus ollut tarpeeksi tai liikaa? Eipä oikeastaan. Lisäksi aikakauttamme leimaava individualismi vaikuttaa meihinkin. Monesti on päädytty yhdistysten yhdistymiseen tekijäpulan helpottamiseksi. Hyvin toimivaksi on osoittautunut myös yhteistyö ilman yhdistymistä: vuorotellen järjestetyt tapahtumat antavat toiselle yhdistykselle lepovuoron, mutta jäsenistö saa parhaimmillaan tuplamäärän kaikkea kivaa.

Tämän syksyn spesiaali on Hämeen MTK-yhdistysten yhteiset syyskokoukset. Eivätkä ne ole pelkkiä tylsiä kokouksia. Hyvästi koronayksinäisyys! Nyt tavataan tuttuja ja naapurikylänkin viljelijöitä maistuvan tarjoilun äärellä. Jokaisen tilaisuuden ohjelmaan kuuluu myös Työtehohetki, jossa työhyvinvoinnin asiantuntija kertoo työstä palautumisesta. Taas jaksaa!

Kari Aikio
MTK Häme aluepäällikkö