Takaisin Malminetsintälupa voi johtaa kaivostoimintaan, tai sitten ei

Ajankohtaista

Malminetsintälupa voi johtaa kaivostoimintaan, tai sitten ei

10.02.2025

Arvokkaiden maametallien lisääntynyt kysyntä on johtanut niiden lisääntyneeseen etsimiseen. Hämeessä tämä on näkynyt sekä kaivoslain mukaisina varauksina että malminetsintäluvan hakemisena, kuten parhaillaan Heinolan alueella.

Toimijoina ovat yleensä suuret kansainväliset kaivosyhtiöt. Myös jokaisenoikeuksilla voi etsiä mineraaleja, mutta tämä rajoittuu käytännössä lapiotyöhön ja mahdolliseen ilmakuvauksen tyyppiseen etsimismenetelmään.

 

Kaivoslain mukainen varaus

Mikäli kaivosyhtiö haluaa etulyöntiaseman kilpailijoihinsa nähden, niin se voi hakea kaivoslain mukaista varausta Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes). Näitä varauksia tehdään melko paljon, ja ne kattavat suuria alueita. Kaivoslain mukainen varaus on käytännössä vain hallinnollinen toimenpide, joka ei anna jokaisenoikeuksista poikkeavia lisäoikeuksia maaperän tutkimiseen tai oikeutta esimerkiksi syvien kairanäytteiden ottamiseen. Mutta se hyöty kaivosyhtiölle tulee, että se saa etuoikeuden malminetsintäluvan hakemiseen, eli kilpailijat eivät pääse hakemaan lupaa samalle alueelle.

Maanomistajan, naapurin tai esimerkiksi metsästysseuran ei ole hyödyllistä valittaa varaushakemuksesta, sillä kaivoslain mukainen varaus ei vaikuta näiden oikeusasemaan mitään. Ainoastaan kaivosyhtiön kilpailijaan on vaikutusta. Asiasta on olemassa korkeimman oikeuden päätös.

Ensimmäinen vaihe on siis kaivoslain mukainen varaus. Näistä varauksista vain yksi tuhannesta johtaa lopulta kaivostoimintaan. Sitä ennen on vielä muitakin vaiheita.

Kaivoslain mukainen varaus on tyypillisesti voimassa 1-2 vuotta. Mikäli kaivosyhtiö tulee tutkimuksissaan siihen tulokseen, että alueella on lupaavassa määrin mineraaleja, niin se voi hakea malminetsintälupaa.

 

Malminetsintälupa

Malminetsintälupa myönnetään sitä hakevalle, jollei laillista estettä ole. Lupaviranomaisella ei ole harkintavaltaa asiassa. Jos lupahakemuksessa on puutteita, niin ne yleensä tulee korjattua lausuntokierrosvaiheessa.

Malminetsintälupahakemuksesta voi jättää kirjallisen mielipiteen tai muistutuksen Tukesille. Tämän voi tehdä kuka tahansa. Luvan saamista ei kuitenkaan voi estää, jos hakemus täyttää kaivoslain mukaiset ehdot.

Kaivoslaki määrittää, mitä malminetsintäluvan nojalla saa tehdä. Lupa antaa oikeuden muun muassa tutkia geologisten muodostumien rakenteita ja koostumusta. Malminetsintäluvan haltija saa rakentaa malminetsintäalueelle tutkimustoimintaa varten tarpeellisia väliaikaisia rakennelmia ja tuoda tarpeellisia laitteita. Näitä kaikkia määritetään tarkemmin malminetsintäluvassa tapauskohtaisesti, joten mahdolliset muistutukset kannattaakin kohdentaa esimerkiksi suunniteltuihin menetelmiin, rakennelmiin ja laitteisiin.

Mielipiteessä tai muistutuksessa on toisaalta hyvä tuoda esiin, mikäli kaivosta ei haluta alueelle. Tämän voi kertoa myös suoraan luvanhakijalle ja kunnalle. Laaja vastustus voi nimittäin vaikuttaa kaivosyhtiön ajatuksiin tulevasta, sillä malminetsintä ja mahdollinen kaivoksen perustaminen on hyvin pitkä prosessi. Mikäli malminetsintäluvan haltija joutuisi hakemaan luvalle jatkoaikaa kymmenen vuoden jälkeen, niin luvan jatkoa ei tule, jollei vähintään puolet lupa-alueen maanomistajista ole asian takana. Tämän vaatimuksen voi ohittaa ainoastaan valtioneuvoston erityisellä puollolla. Kaivosyhtiön ei ehkä kannata väkisin haalia malminetsintäalueelle maanomistajia, jotka vastustavat hanketta.

Malminetsintälupa ei rajoita kiinteistön omistajan oikeutta käyttää aluettaan tai määrätä siitä, sikäli kuin malminetsintäluvan yksityiskohdista ei muuta johdu. Käytännön vaikutuksia rakentamissuunnitelmiin, maakauppoihin ja vastaavaan voi olla merkittävästi.

Malminetsintäluvan alueen maanomistajille maksetaan pinta-alaperusteista korvausta, mutta se on melko nimellinen. Haitat ja vahingot korvataan erikseen.

Alueen maanomistajien on viisasta toimia yhdessä ja vaatia katselmus malminetsintäluvan alueelle ennen etsintätyön alkamista. Näin saadaan luotettavasti dokumentoitua lähtötilanne, jonka perusteella maanomistajat voivat tarvittaessa vaatia korvauksia myöhemmin. Katselmuksessa on hyvä käyttää apuna ulkopuolista asiantuntijaa, kuten ArvoLex Oy:tä (entinen Maanomistajien Arviointikeskus).

 

Kaivoslupa

Kuten kaivoslain mukainen varaus antaa saajalleen etuoikeuden malminetsintäluvan hakemiseen, niin malminetsintälupa antaa etuoikeuden kaivoslupaan. Kaivoslupa oikeuttaa löydetyn esiintymän hyödyntämiseen.

Vain hyvin pieni osa malminetsintäluvan perusteella tutkituista paikoista osoittautuu sellaisiksi, joihin kaivosluvan hakemista ja kaivoksen perustamista kannattaa edes harkita.

Varsinaisen kaivosluvan myöntämisen ehtona on lainvoimainen kaivostoimintaa ohjaava osayleiskaava. Siten paikallisilla päättäjillä on merkittävä rooli. Kaavoitusprosessissa pääsee myös kansalainen vaikuttamaan. Hankkeen hyväksyttävyys testataan lopulta paikallisesti kaavoitusvaiheessa.

 

Kari Aikio
aluepäällikkö
MTK Häme