Takaisin Luottamuksella Hämeestä ja pellonlaidalta 2/2023

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Luottamuksella Hämeestä ja pellonlaidalta 2/2023

30.01.2023

Maaseutunuorten loppu, hyvästi nuoruus, tervetuloa kiikustuoli!

Aloitetaanpas suurinpiirtein siitä mistä eteläisten maaseutunuorten toiminta alkoi tulemaan tutuksi, eli reissusta Islantiin, jossa tietysti tutustuttiin maatalouteen ja muutenkin tuohon eriskummalliseen pieneen saareen ja tietysti alkoi tulla uusia tuttuja reissun aikana. Siitä se kipinä lähti, että ”uskalsi” lähteä muihinkin etelän manujen tapahtumiin.

Sain puhelun jonka aikana tarjottiin nuorten valiokuntapaikkaa. Silloin mietin kovasti viitsiikö edes vaivautua koko touhuun, tuntui niin oudolta touhulta, en ollut edes ennen sitä kuullut koko valiokunnasta mitään. Sitten kuitenkin alkoi valiokuntatoiminta minun osaltani. Kaikki oli uutta ja ihmeellistä, meni oma aikansa kun alkoi ymmärtää mitä edes valiokunta tekee.

Valtakunnallinen toiminta tuli ensin tutuksi kevätparlamentissa, jossa tapasi toisten nuorten valiokunnan jäseniä. Syksyllä koitti syysparlamentti, johon on vapaa pääsy kaikilla maaseutunuorilla. Se olikin vasta kokemus, muutama tuttu ja toista sataa uutta nuorta.

Kaikki tämä koukutti sen verran että halusin jatkaa valiokunnassa seuraavanakin vuonna. Verkostot kasvoivat, väki tuli tutuksi ja samalla kasvoi ymmärrys siitä, mihin MTK:n alaisuudessa olevalla valiokunnalla oli mahdollisuus vaikuttaa.

Olen ollut näiden vuosien varrella tapamaassa poliitikkoja ja kauppojen edustajia, jopa Yhdysvaltojen suurlähetössä keskustelemassa vapaakauppasopimuksesta. Puhumattakaan mitä valiokunta on järjestänyt tapahtumia oman liiton nuorille, saunailtoja, tansseja, retkiä. Tulihan sitä oltua jokunen vuosi valiokunnan puheenjohtajanakin jolloin kokouskäytännöt ja johtaminen tuli tutuksi.

Sain kunnian toimia nuorten edustajana MTK-Hämeen johtokunnassa jolloin tuli johtokuntatoiminta tutuksi ja sai kertoa nuorten näkökulmia asioihin.

Viimeisenä nuorten pestinä olen toiminut keskusliiton maaseutunuorten valiokunnassa edustamassa Häme-Uusimaa – Kaakkois-Suomen alueita. Valiokunnassa päätetään kaikista valtakunnallisista tapahtumista ja edustetaan kaikkia maaseutunuoria.

Ulkomaan kanavien kautta Ceja=Euroopan nuoret ja NYFA=Pohjoismaiset nuoret pääsee vaikuttamaan kansainvälisissä asioissa, joita sain kokea erilaisten lausuntojen merkeissä.

Suurissa pöydissä on saanut vaikuttaa, esimerkkinä ministeriön maaseuturahaston CAP-27 suunnittelutyöryhmä, missä olen ollut koko kauteni edustamassa. Tietysti myös ministerien tapaamisia ja poliittista vaikuttamista muutenkin ja vähän kaikkea muutakin.

Eikä sovi unohtaa nuorten vaikuttamista järjestön sisällä että laivaa saadaan käännettyä uusiin uomiin vastaamaan tulevaisuuden tuuliin.

Tiivistettynä:
- Aina se ensimmäinen kerta jännittää, mutta kyllä maaseutunuorissa kavereita tulee.
- Pääsee tutustumaan MTK:n toimintaan ilman suuria ennakkovaatimuksia.
- Vaikuttamismahdollisuuksia paljon, oman maun ja halun mukaan.

Noin vuosikymmen on vierähtänyt maaseutunuorten toiminnassa, enkä kadu hetkeäkään.

Jatkossa vaikutan MTK Hämeen johtokunnassa sekä MTK:n sokerijuurikasverkoston puheenjohtajana.

Olli Caven