Takaisin Luottamuksella Hämeestä ja pellonlaidalta 4/2023: Vaikuttajavalmennus

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Luottamuksella Hämeestä ja pellonlaidalta 4/2023: Vaikuttajavalmennus

27.03.2023

MTK:n koulutustarjonnasta löytyy koulutuksia laidasta laitaan. Kiistaton helmi lienee kuitenkin pitkät perinteet omaava vaikuttajavalmennus. Valmennus, joka antaa valmiuksia MTK:n edunvalvontatyöhön niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Valmennus antaa eväitä järjestön kaikilla tasoilla luottamushenkilönä toimimiseen ja mahdollisuuden rakentaa omaa henkilöbrändiä.

Koulutus koostui neljästä opintojaksosta, joiden teemoina olivat vaikuttava esiintyminen, vaikuttaminen eri medioissa, kansainvälinen vaikuttaminen sekä kohtaava vuorovaikutus, argumentointi ja neuvotteleminen. Koulutuspäivät olivat pitkiä ja sisälsivät paljon asiaa. Koulutettavia ei päästetty valmennuksessa helpolla, vaan jokaisella jaksolla pääsimme haastamaan itseämme tehtävien parissa, jotka eivät olleet kaikkien mukavuusalueella, mutta tämä jos jokin kehittää ihmistä. Kurssin sisällön laatu hitsasi joukon jo ensimmäisellä jaksolla tiiviiksi porukaksi.

Kansainvälisen vaikuttamisen jaksolla matkustimme Euroopan Unionin niin sanottuun pääkaupunkiin Brysseliin. Neljä päivää kestäneellä matkalla pääsimme tutustumaan Copa-Cogecan ja MTK:n Brysselin toimistoon, vierailimme Euroopan Parlamentissa MEP Elsi Kataisen vieraana keskustelemassa mm. ennallistamisasetuksesta. Tutustuimme DG Agrin virkamies Risto Artjoen työhön Euroopan Komissiossa. Kävimme myös Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa kuulemassa komitean jäseneltä Simo Tiaiselta ja ryhmäpuheenjohtaja Seamus Bolandilta mikä on talous- ja sosiaalikomitean sekä etujärjestöjen rooli EU:ssa. Sekä lisäksi vierailimme Suomen pysyvässä edustustossa Euroopan Unionissa kuulemassa mitkä ovat edustuston tehtävät EU:ssa.

Usein kuulee puhuttavan siitä, miksi pitäisi maksaa jäsenmaksua. Neljän intensiivisen päivän aikana Brysselissä MTK:n merkitys korostui entisestään, miksi on tärkeää, että meillä on Suomessa maa- ja metsätalouden edunvalvontajärjestö. On tärkeää, että Suomessa muodostetaan järjestäytyneesti alan ammattilaisten kesken mielipide Suomen maa- ja metsätalouteen liittyvissä kysymyksissä, jotta tämä viesti voidaan myös viedä Euroopan Unionin päätöksiä tekeville tahoille. Viestin vieminen EU:hun on erittäin tärkeää, sillä monet päätökset jotka alaamme koskettavat, tehdään Euroopan Parlamentissa.

Maailma muuttuu ja ihmiset vieraantuvat aina enemmän maataloudesta. Syöminen koskettaa jokaista, mutta ruoantuottaminen vain harvaa. Edunvalvonnan tarve kasvaa joka päivä. Maanviljelijä itse tai kotimaista maataloutta sydänasiana pitävä on paras edunvalvoja alallamme. Jokainen viljelijä ei ole edunvalvontaan käytettävissä, mutta jäsenmaksun maksamalla voi kantaa kortensa kekoon.

Oli ilo ja onni olla osana koulutusta. Koulutus ei pelkästään antanut meille arvokasta oppia toimia vaikuttavampana edunvalvonnan parissa, vaan se myös antoi koulutettaville ympäri Suomen kattavan tukiverkoston maatalouden saralla. Työ tiloilla voi toisinaan olla yksin puurtamista, mutta verkosto maatalouden parissa työskentelevien kesken luo yhteishenkeä ja auttaa jaksamaan työssä tiloilla ja taistoissa edunvalvonnan parissa. Yhteistyössä on voimaa.

Salla
MTK Hämeen johtokunnan jäsen, Etelämanujen puheenjohtaja