Takaisin Lehdistötiedote: Ruokamarssi 2024

Tiedote

Lehdistötiedote: Ruokamarssi 2024

13.03.2024

MTK Hämeen lehdistötiedote 13.3.2024:

Ruokamarssi 2024

Maatalousyrittäjät kampanjoivat elinkeinonsa edellytysten puolesta kevään aikana. Kampanjan nimi on Ruokamarssi. Kampanjaan liittyy näkyvyyttä viestintäkanavissa ja -välineissä, julkisia ulostuloja ja näkyviä tapahtumia pitkin kevättä.

Maatalouden tukala tilanne on jatkunut liian pitkään. Tuottajahinnat ovat painuneet, ja viljelijöiltä on leikattu koko 2000-luku. Nyt on ollut useita heikkoja satovuosia, korkotaso on noussut ja tuotantokustannukset ovat harpanneet ylöspäin. Samaan aikaan kauppa tekee ennätyksellisen hyvää tulosta.

Maanviljelijät ovat tyytymättömiä ruokaketjun tulonjakoon. Kaupan ennätystulokset kertovat, mihin ruokaketjun rahat jäävät. Ketjun alkupäässä maatilat sinnittelevät pahenevassa ahdingossa. Moni maatila joutuu lopettamaan. Kauppa käyttää valtaa halpatuonnin avulla.

Maatalousyrittäjillä on viesti myös maan hallitukselle: hallituksen tulee muistaa, että viljelijätuista on leikattu koko 2000-luku. Niistä ei ole tässä tilanteessa säästettävää.  Hallitus siis pitäköön lupauksensa hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen mukaisesti: vahvistetaan maatalouden kannattavuutta.

Samoin hallitus pitäköön kiinni hallitusohjelman monista hyvistä ohjelmakohdista ruokavientiin, ruokaketjun toimintaan ja maanomistajan oikeusturvaan liittyen. Samoin muistutamme, että on hallituksen vastuulla pitää maa- ja metsätalouden EU-sääntely kurissa.

Kotimaisella maataloudella on ratkaiseva rooli ruokaturvan tekijänä. Ajatus kahden viikon kotivarasta on jo iskostunut ihmisten mieliin. Kotona tulisi olla elintarvikkeita sen verran, että pärjää parin viikon ajan. Kotimainen maatalous tarjoaa paljon pidemmän kotivaran, joka tulee tarpeeseen, mikäli Suomen kauppamerenkulku häiriintyisi kriisitilanteessa. Tämä pitkän kotivaran etu meillä on niin kauan kuin maatilamme ovat elinvoimaisia.

Peräänkuulutamme kaupalta vastuullisuutta suomalaisen ruokaturvan ylläpitämiseksi. Hallitukselta peräänkuulutamme ohjelmansa mukaisia tekoja maatalouden kannattavuuden vahvistamiseksi.

Kampanjan tunniste sosiaalisessa mediassa on #Ruokamarssi2024