Takaisin MTK Häme haastaa hämäläiskunnat käyttämään kotimaista ja mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa – vuoden päästä palkitaan paras onnistuja

Tiedote

MTK Häme haastaa hämäläiskunnat käyttämään kotimaista ja mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa – vuoden päästä palkitaan paras onnistuja

10.12.2021

TIEDOTE
10.12.2021

MTK Häme haastaa hämäläiskunnat käyttämään kotimaista ja mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa – vuoden päästä palkitaan paras onnistuja

MTK Häme kokoontui syyskokoukseensa eilen Janakkalassa ja päätti kannanottonaan kannustaa kaikkia hämäläiskuntia nostamaan monipuolisen ruokatarjontansa kotimaisuusastetta ja tuomaan sitä myös paremmin esille. Kokousväki antoi siten vahvan tukensa MTK:n valtuuskunnan julkilausumaan, joka haastoi kaikki Suomen kaupungit ja kunnat käyttämään ruokapalveluissaan kotimaista, maailman puhtainta ruokaa. Tavoitteena on, että vuoden 2022 lopussa MTK Häme palkitsee yhden hämäläisen kunnan, kaupungin tai muun julkisen ruokapalvelun tuottajan, joka onnistuu myönteisimmällä tavalla nostamaan kotimaisen ruuan tarjontaa, näkyvyyttä ja arvostusta omissa toimissaan seuraavan vuoden aikana.

Positiivisia markkinasignaaleja kotimaisen ruuantuotannon tueksi tarvitaan nyt kaikkialta. Maanviljelijät elävät äärimmäisen haastavia aikoja. Raju tuotantokustannusten nousu ja ennätyksen alhainen viljasato kiristävät entisestään tyhjiä kukkaronnyörejä. Vaikka ruuan kuluttajahinnan ennustetaan ensi vuonna nousevan, pelko siitä, että hinnannousu ei näy tuottajalle asti, on suuri. Ketju alkutuottajasta kuluttajaan on pitkä ja myös sopimukset osapuolten välillä ovat pitkiä.

Julkinen sektori on iso markkinavaikuttaja. Se toimii hankinnoillaan esimerkkinä kestävyyden ja vastuullisuuden toteuttajana ja ohjaa siten tuotantoa. Julkisilla ruokahankinnoilla on myös iso aluetaloudellinen merkitys. Hämeessä elintarvikesektori työllistää lähes 15 % kaikista työllisistä.

Kestävä ruokajärjestelmä ei synny itsestään. Siihen tarvitaan kannusteita ja kaikkien osapuolien yhteistä sitoutumista. Suomalainen ruokatuotanto on maailman kirkkainta kärkeä riippumatta siitä käytetäänkö mittarina eettisyyttä, antibioottien vähäistä käyttöä, kestävää vedenkäyttöä tai toimia kohti hiilineutraalia tuotantoa. Jos kotimaisen ruuantuotannon halutaan olevan maailman parasta myös tulevaisuudessa, tarvitaan markkinoilta mitattavaa lisäarvoa. Haaste hämäläiskunnille on siis heitetty, kuka pokkaa mainetta ja kunniaa ensi vuonna?

Kokouksessa tehtiin myös luottamushenkilövalintoja. Liiton johtokuntaan valittiin uusina Ellen Rydbeck Hattulasta ja Vesa Liehu Akaasta. Jatkopaikkansa uusivat Juha Vaari Hämeenlinnasta ja Antti Jaakkola Tammelasta. Valtuuskunnasta erovuorossa olleet Matti Kantola Sysmästä ja Päivi Välilä Janakkalasta jatkavat seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Varaedustajiksi valtuuskuntaan valittiin Laura Hämäläinen Hollolasta ja Kirsi Ilola-Ollikka Valkeakoskelta. Syyskokous toteutettiin tänä vuonna hypridinä. 98 kokousedustajasta vajaa puolet oli paikanpäällä ja toinen puoli mukana etäyhteydellä. Henkilövalintoja koskevat äänestykset toteutettiin sähköisinä.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Päivi Rönni, puh. 040 5634 074