Takaisin MTK Hämeen johtokunnan kokoustiedote 3/2022

Tiedote

MTK Hämeen johtokunnan kokoustiedote 3/2022

16.03.2022

MTK Hämeen johtokunta kokoontui Hämeenlinnassa vuoden kolmanteen kokoukseensa vajaat kolme viikkoa Ukrainan sodan alkamispäivän jälkeen. Venäjän hyökkäys itsenäiseen Ukrainaan on jo aiheuttanut merkittäviä häiriöitä kansainväliseen elintarvikealan kauppaan. Alkutuotannon tarvikkeiden saatavuus on heikentynyt ja hinnat nousseet myös Suomessa. Ukrainan pelloilla ei nyt kylvetä, sillä sen kansa taistelee vapaudestaan ja pakenee sotaa. Ukrainan merkitys on suuri koko maanosan ja monen Afrikan maan ravinnon saannille. Ruuan hinta lähtee väistämättömään nousuun.

Vaikka Suomessa odotamme toiveikkaina kevättä, niin monen maatilan pellot uhkaavat jäädä kylvämättä maatalouden kustannuskriisin vuoksi. Maanviljelijä ei ole juurikaan saanut palkkaa työlleen viime vuosina. Tuottajahinnat ovat polkeneet paikallaan ja jopa laskeneet, vaikka tuotantokustannukset ovat nousseet merkittävästi. MTK Hämeen johtokunta on tilanteesta erittäin huolestunut, sillä nyt jos koskaan olisi tärkeää tuottaa ruokaa. Suomen maatalous oli lähellä umpikujaa jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Tuotantokustannukset hyppäävät nyt suurella portaalla ylöspäin, mutta toistaiseksi kauppa ja teollisuus viljasektoria lukuunottamatta eivät ole tulleet vastaan ja tarjonneet parempaa hintaa maataloustuotteista.

Tilanne on nurinkurinen, kun kansainväliset uutiset kertovat uhkaavasta elintarvikepulasta ja ruuan kallistumisesta, mutta viljelijällä ei ole varaa kylvää ja viljellä peltojaan. Tilanteen korjaamiseksi ja Suomen huoltovarmuuden turvaamiseksi tarvitaan sekä yhteiskunnan että kaupan alan nopeavaikutteisia toimia.

Lisätietoja:
johtokunnan puheenjohtaja Lassi-Antti Haarala 040 589 5238
toiminnanjohtaja Päivi Rönni 040 5634 074