null Päijät-Hämeessä etsitään maatiloja ilmastokumppaneiksi - lähde mukaan!

Ajankohtaista

Päijät-Hämeessä etsitään maatiloja ilmastokumppaneiksi - lähde mukaan!

28.2.2022

Maatiloilla tehdään paljon ilmastotekoja jo nyt ja mietitään missä voisi vielä parantaa. Aina se ei näy ulospäin ja tässä siihen olisi mahdollisuus.

Yrityksille ja yhdistyksille suunnattua Ilmastokumppanuus toimintaa kehitetään Päijät-Hämeessä sopivaksi myös maaseutuyrittäjille. Maatiloille suunnattu Ilmastokumppanuus toimii samalla periaatteella kuin yrityksille ja yhdistyksille (linkki pääsivulle), mutta alkukartoituksena tiloille toimii Hiilikartoitustyökalu. Toimintamallin kehitystyössä ovat mukana MTK Häme, ProAgria Etelä-Suomi, Päijät-Hämeen liitto ja kunnat.

Miksi Ilmastokumppaniksi
- Tukea ilmastotyölle
- Verkostoitumista ja näkyvyyttä
- Maksuton ja vapaaehtoinen
- Ilmastoteoista kertova tunnus käyttöön

Miten liityt Ilmastokumppaniksi?

ProAgrian kehittämän Hiilikartoitustyökalun avulla selvität tilasi nykytilanteen ja voit asettaa tavoitteet ja toimenpiteet ilmastotyölle. Toimet voivat liittyä esimerkiksi energiansäästöön, uusiutuvaan energiaan tai hiilensidonnan lisäämiseen viljelyssä. Kun tavoitteet ovat selvillä, allekirjoitat oman kuntasi kuntajohtajan kanssa Ilmastokumppanuus-sitoumuksen. Juhlistamme uusia Ilmastokumppaneita pellon piennarpäivässä kesäkuussa 2022.

Alkukartoituslomakkeena toimii ProAgrian Hiilikartoitus Excel. Täytä hiilikartoitus ja aseta sen pohjalta tilallesi ilmastomyönteiset toimet. https://etela-suomi.proagria.fi/sisalto/hiilikartoitus

Voit hyödyntää ProAgrian neuvontaa hiilikartoituksen täyttämisessä, sen voi tehdä Neuvo-järjestelmän kautta. Ole yhteydessä ProAgria Etelä-Suomen Terhi Mäkilään terhi.makila(a)proagria.fi. Tällöin maksat neuvojan työstä arvonlisäveron osuuden, loppuosuus tuetaan maaseuturahastosta.

Halutessasi voit täyttää hiilikartoituksen itse ja toimittaa sen Päijät-Hämeen liiton Johanna Snellille johanna.snell(a)paijat-hame.fi.

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Carbon Action

Mitä hiiliviljely tarkoittaa ja miten sitä voi toteuttaa omalla tilalla:

https://carbonaction.org/fi/etusivu/

Ilmastoviisas.fi nettisivustolta löydät käytännön esimerkkejä ja vinkkejä päästövähennystoimista sekä runsaasti hyödyllistä materiaalia oman tilasi kehittämiseen. Sivustolta löytyy asiaa viljelymenetelmien ja ilmastonmuutoksen varautumisen lisäksi energiasta ja metsänhoidosta.

Uudistavan viljelyn e-opisto

Kiinnostaako maan parempi kasvukunto sekä ilmasto- ja ympäristöhyödyt? Voit perehtyä uudistavaan viljelyyn omaan tahtiin maksutta verkkokurssin avulla:

https://www.uudistavaviljely.fi/

Maatalouden ilmastotiekartta viitoittaa tietä kohti vähähiilisempää maataloutta. Suomen tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Tiekartta sisältää maatalouden päästövähennyspolkuja hiilineutraalisuuden tavoittamiseksi vuoteen 2040.

https://www.mtk.fi/documents/20143/310288/MTK_Maatalouden_ilmastotiekartta_net.pdf/4c06a97a-c683-1280-65ba-f4666132621f?t=1597055521915

Ilmastoviisas maatilayritys kirja vuodelta 2019 (toim. Peltonen, Sari) tilattavissa ProAgrian verkkokaupasta, hinta 38,20 €. Kirjassa kerrotaan ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksesta maatalouteen sekä käydään läpi mitä tiloilla voidaan tehdä. Katso sisällysluettelo tästä (pdf). https://proagriaverkkokauppa.fi/images/kurkkaa/60/9789518082791/Ilmastoviisas_maatilayritys_SISALLYSLUETTELO.pdf
Kirjan voi tilata täältä:
https://proagriaverkkokauppa.fi/tuote/sari_peltonen/ilmastoviisas_maatilayritys/9789518082791

Kirjan aiheita käsitellään ProAgrian Ilmastoviisaat Podcast-sarjassa, ota kuunteluun. Podcastit tarjoavat konkreettisia vinkkejä, miten viljelijät voivat toimia omassa arjessaan hillitäkseen kasvihuonekaasupäästöjä. https://www.proagria.fi/sisalto/ilmastoviisaat-podcast-14268

MTT:n tuottama opas Viljelijä ja ilmastonmuutos – Mitä minä voin tehdä omalla tilallani? on 2000-luvun alkupuolelta, mutta perustiedot ja vinkit päästövähennystoimiin vielä käypiä. Oppaassa on neuvoja niin kasvintuotanto- kuin kotieläintiloillekin.
https://www.ilmastoviisas.fi/wp-content/uploads/2013/02/MTT_Ilmastonmuutos_SUO.pdf

Teetä tilallesi energiasuunnitelma ProAgrian neuvojalta NEUVO-järjestelmän kautta. Huomioi edullinen tapa ostaa palvelu: maksat neuvojan työstä arvonlisäveron osuuden, loppuosuus tuetaan maaseuturahastosta. 
https://www.proagria.fi/sisalto/maatilan-energiasuunnitelma-neuvo-2020-jarjestelmassa-4937
Maaseuturahaston elpymisvaroja on haettavissa vuosina 2021–2022. Elpymisrahoitusta kohdennetaan toimiin, jotka edistävät vihreää taloutta, digitaalisuutta ja sosioekonomista kestävyyttä. Voit siis hakea tukea esimerkiksi energiaratkaisuihin tai muihin tilasi kehitystoimiin. 
https://www.maaseutu.fi/elpymisrahoitus