Takaisin Hämeen kansanedustajat: maatilojen omistajanvaihdokset liian vähäisiä

Tiedote

Hämeen kansanedustajat: maatilojen omistajanvaihdokset liian vähäisiä

20.05.2024

MTK Häme kutsui hämäläiset kansanedustajat maanantaina 20.5. nuoren yrittäjän sikatilalle Hämeenlinnan Hauholle. Teema oli maatilojen omistajanvaihdosten huolestuttavan vähäinen määrä. Viljelijöiden keski-ikä nousee ja sukupolvenvaihdosten määrä laskee. Pandemian sekä Venäjän sotatoimien seurauksena maatilojen kannattavuus on jatkanut laskuaan, tuotantopanosten sekä energian hinta on jäänyt korkealle tasolle eivätkä tuottajahinnat kompensoi nousseita kustannuksia. Tämä sekä kalliit investoinnit jarruttavat omistajanvaihdoksia.

Kansanedustajatapaamisessa olivat mukana Anna-Kaisa Pekonen (vas), Hilkka Kemppi (kesk), Teemu Kinnari (kok) ja Rami Lehtinen (ps). Heidän maataloustietämystään kartoitettiin leikkimielisessä farmikisassa, jossa jokaisella oli maanviljelijä apunaan. Farmikisan lajit olivat Farmi Suomi tosi-tv sarjasta tutut tieto, taito ja voima.

Tilan nuori isäntä Janne Karkkula kertoi tilan toiminnasta ja haasteista omistajanvaihdokseen liittyen. Haasteista hän mainitsi nuoren viljelijän aloitustuen ehtojen ja korkotukilainojen soveltumattomuuden yhtymämuotoiselle maatilalle ja lähisukulaisuusmääritelmän, joka vaikuttaa negatiivisesti sukupolvenvaihdoksen verotukseen.

MTK Hämeellä on käynnissä MegaBoosti -hanke, joka pyrkii vastaamaan omistajanvaihdosten haasteisiin. Hanke pureutuu muun muassa sukupolvenvaihdosten sosiaalisiin ongelmiin, pyrkii edistämään perheen ulkopuolisten omistajanvaihdosten syntymistä sekä tukee yritystoiminnasta luopujia uuden työuran löytämisessä.

Tapaamisessa keskusteltiin myös sika-alan haasteista. Juuri voimaan tullut laki eläinten hyvinvoinnista edellyttää sikatiloilla jonkin verran muutoksia, joiden käytännön toteutus ei toistaiseksi ole tiedossa. Pitkä 12 vuoden siirtymäaika antaa aikaa ottaa uudet määräykset käytäntöön, mutta muutenkin kustannuspaineissa olevalle alalle tilanne on hankala.

Lisätietoja:
aluepäällikkö Veera Ollikkala
veera.ollikkala@mtk.fi
040 723 8801