Historian havinaa

 

Liiton perustaminen

Maanviljelijöiden suuri helluntaikokous pidettiin Helsingissä 27-28.5.1917 ja tämä johti MTK:n perustamiseen. Tässä kokouksessa annettiin ohjeeksi maakuntien väelle perustaa paikallisia yhdistyksiä ja niiden yhdyssiteeksi maakunnallisia piiriliittoja. Hämeessä oltiin liikkeellä jo ennen mainittua helluntaikokousta, sillä Hämeenlinnan Teatteriravintolassa järjestettiin 14.4.1917 maanviljelijöiden kokous. Tämän kokouksen aiheena olivat maataloustyöväestön palkkaedut ja työpäivän pituus. Kolmanneksi aiheeksi nousi maanviljelijöiden järjestäytyminen kokouksessa pohdittiinkin maanviljelijäin liiton perustamista viljelijöiden etua ajamaan. Tätä asiaa kokous kannatti ja kokouksessa päätettiin perustaa toimikuntaa asiaa edelleen kehittämään. Toimikuntaan valittiin maisteri J. Karttunen Hämeenlinnasta, maanviljelijä Evert Nukari Hämeenlinnan maaseurakunnasta, W.Danielson Janakkalasta ja W.Lönnholz Kalvolasta.

Vastaava kokous pidettiin Lahdessa 17.5.1917 ja saapuvilla oli runsaasti osanottajia Lahden ympäristön kunnista. Kokous oli yksimielinen, että oma järjestö on perustettava. Sitä ei kuitenkaan vielä tässä kokouksessa perustettu.

Näin siis Hämeen alueella kaksi maanviljelijöiden kokousta oli päättänyt maataloustuottajajärjestön perustamisesta jo ennen Helsinkiin kutsuttua maanviljelijäin valtakunnallista kokousta.

Helluntaikokouksen jälkeen paikallisten maataloustuottajain yhdistysten perustaminen käynnistyi ripeästi. Hollolan yhdistyksen valmisteleva kokous pidettiin jo 23.5.1917 eli ennen mainittua helluntaikokousta. Varsinainen yhdistyksen perustamispäivä oli 15.7.1917 ja Hollolan yhdistys onkin siten liittomme vanhin ja on myös vanhimpia yhdistyksiä koko maassa. Muita alueen ensimmäisiä yhdistyksiä olivat 5.8.1917 perustettu Hausjärven yhdistys, samoin 5.8.1917 perustettu Rengon  yhdistys, 27.8.1917 perustettu Urjalan yhdistys ja 30.8.1917 perustettu Hauhon yhdistys.

Hämeenlinnassa huhtikuussa olleen kokouksen nimeämä toimikunta kutsui koolle viljelijäitä Hämeenlinnan Raatihuoneelle 22.8.1917. Kokoukseen osallistui 300 osanottajaa Hämeen 26 pitäjästä. Kokouksen avasi Evert Nukari ja sen puheenjohtajina olivat Urjalan vahvat maatalousmiehet Alfred Retulainen ja Juho Astala. Kokouksessa keskusteltiin pitkään siitä, tulisiko viljelijöiden perustaa oma puolue suomalaisia puolueita yhdistämällä asioitaan ajamaan vai perustaa maanviljelijöiden ammattijärjestö. Teollisuusmies ja maanviljelijä H.G.Paloheimo vaikutti osaltaan siihen, että kokous päätyi tulokseen, että oma ammattijärjestö on nyt tärkeämpi. Niinpä kokous päätti, että Hämeen läänin Eteläisen vaalipiirin Maataloustuottajain Piiriliiton perustava kokous pidetään Riihimäellä syyskuun 7.päivänä 1917. Tähän perustavaan kokoukseen saapui edustajia 20 kunnasta, joihin 12:een oli jo perustettu mt-yhdistys. Edustettuina kokouksessa olivat Akaa, Hauho, Hausjärvi, Hollola, Hämeenlinnan mlk, Janakkala, Koski H.l., Kylmäkoski, Kärkölä, Lammi, Loppi, Nastola, Renko, Saarioispuoli, Somero, Sääksmäki, Tuulos, Tyrväntö, Urjala ja Vanaja. Kokouksessa päätettiin perustaa maataloustuottajain piiriliitto ja liitolle hyväksyttiin Keskusliiton mallisääntöjen mukaiset säännöt ja paikalla olleet edustajat allekirjoittivat perustamisasiakirjan.

Liiton ensimmäiseen johtokuntaan kului viisi jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Puheenjohtajaksi valittiin Juho Astala Urjalasta (varajäsen Otto Savio Akaa), varapuheenjohtajaksi Evert Nukari Hämeenlinnan maalaiskunnasta (Hugo Hallamaa Tyrväntö) ja jäseniksi Vilho Maukola Kärkölästä (Kyösti Utela Koski H.l.), H.G.Paloheimo Lopelta (A.R.Gestrin Hausjärvi) ja Lennart Wirzenius Nastolasta (Ansio Rinne Hollola). Sihteeriksi otettiin maatalousseurajärjestön konsulentti Bruuno Vallinheimo ja toimistoapulaiseksi neiti Elma Heino. Liiton toimisto sijoitettiin Hämeen läänin maanviljelysseuran toimiston yhteyteen Raatihuoneenkatu 10, Hämeenlinna.

Lähde ja lisätietoja: Aina on keretty. MTK Häme 1917-2017. Juha Kuisma.